Descobert a la Marina Alta un text iber d'uns 2.300 anys d'antiguitat de caràcter religiós29/11/2021
0 Comments
31 membres d'AMUX i cinc dels seus amics van visitar Alacant el diumenge 14 de novembre per fer una visita guiada a l'exposició internacional especial “Etruscs - el clarejar de Roma” al museu MARQ. El recorregut, que es va fer en castellà i anglès, va ser fascinant, tot i que va ser una mica precipitat. Potser això es deu a les restriccions de la Covid i al gran nombre de visitants que hi havia ansiosos per veure els bells artefactes creats per aquesta misteriosa i sofisticada civilització italiana que va prosperar al mateix temps que els ibers. La majoria de les exposicions havien estat proporcionades per reconeguts museus italians, però entre elles hi havia una peça del nostre propi Soler Blasco Museu de Xàbia! Es tractava d'un infundíbul trobat al fons del mar prop de Cap Prim.
Després vam anar a visitar l'important jaciment arqueològic de la localitat ibèrica/romana de Lucentum situat al Tossal de Manises. Ens va sorprendre veure aquest paratge de 5 hectàrees amagat entre les torres de la ciutat. Tot i que no hem tingut una visita guiada, hi ha molts rètols informatius que descriuen els carrers, cases, torres, termes romans i fòrum d'aquest, l'antic Alacant. Després vam anar a dinar al restaurant “Il Fornello”. Vam tenir una aventura pel camí. El nostre autobús es va quedar encallat en un carrer estret a causa d'un cotxe mal aparcat que va provocar un gran embussos de trànsit per a diversió de tothom. Finalment, el nostre xofer va passar amb molts aplaudiments i AMUX va gaudir d'un àpat retardat però magnífic al costat de la bonica platja de San Juan. Vegeu el passi de diapositives més avall - Feu clic a la dreta de la finestra. … a més de la regidoria de cultura i el Museu Arqueològic i Etnològic, existeix una tercera entitat dedicada a la promoció i conservació del patrimoni cultural de Xàbia? Es tracta de la fundació privada CIRNE, que va ser creada a principis de la dècada de 2000, sota la supervisió i tutela de la família Benimeli, coneguda pel seu amor a la cultura i per la seua generositat, de fet són els principals donants. Va ser Enric Martinez, marit d'una de les filles, qui va posar en marxa la fundació i qui continua sent el seu principal motor. (Per cert, si t'estàs preguntant d'on ve el nom de CIRNE, és Enric llegit a l'inrevés!)
CIRNE compta en total amb nou patrons. El seu objectiu no sols és preservar el patrimoni antic de Xàbia, sinó també promoure els valors culturals, humanístics, científics i mediambientals. És per això que la fundació organitza conferències, exposicions i concerts de tota mena i realitza publicacions periòdiques. Atorga beques i aporta fons per a la recerca i per a dur a terme excavacions. A més, compta amb una biblioteca i un arxiu oberts al públic, que guarda els documents històrics d'Antoni Llidó, un sacerdot nascut a Xàbia que va lluitar contra la injustícia social i va tenir un final tràgic a Xile durant la dictadura de Pinochet. Els documents històrics de Soler Blasco, alcalde i fundador del Museu, també es poden trobar allí. De fet, la pròxima publicació de CIRNE, prevista per a l'any que ve, és una història del Museu de Xàbia elaborada pel mateix Soler Blasco, que mai va arribar a publicar. La seu i centre d'exposicions de la fundació es troben en l'Avinguda Alacant, 18, en un edifici propietat de la família Benimeli. L'immoble forma part d'una filera de belles cases nobles del segle XIX, que, de passada direm que estaven destinades a ser reemplaçades per blocs d'apartaments però gràcies a l'esforç conjunt d'aquesta família, el Museu i l’Ajuntament, han estat catalogades i protegides. |
ACTIVITATS
Arxiu
July 2024
Categories |