AMUX visita la Punta de Moraira: Torre de Cap d'Or i excavació de restes ibèriques / romans20/9/2020
El dijous 17 de setembre, vuit socis i amics d'AMUX van tenir una visita guiada exclusiva per les recents excavacions del poblat ibèric i la Torre de Cap d'Or en la Punta de Moraira. El nostre guia va ser l'arqueòleg Rubén Vidal Bertomeu, director de l'estudi. L'excavació forma part d'un programa de l'Ajuntament de Teulada per a millorar el lloc com a recurs cultural i turístic. Com a tal, estan millorant el camí d'accés i creant plataformes d'observació en el camí, així com millorant l'accés a la Cova de Cendres, que és un important jaciment prehistòric.
L'àrea excavada és només una petita porció de tot l'assentament que cobreix aproximadament 5.000 m2 de la part superior del cap. La seua ubicació ofereix meravelloses vistes sobre el port de Moraira i el Penyal d'Ifac al sud, així com els escarpats penya-segats del nord. Això ho va convertir en un lloc ideal per al control marítim a través dels segles. La Torre de Cap d'Or està actualment coberta d'andamis i en procés de renovació. Rubén va explicar que aquesta torre de guaita, que domina el cap, va ser mal restaurada en 1991, i ara s'està treballant per a retornar-li l'aspecte que tenia quan es va construir a la fi del segle XVI. Curiosament, hi havia una altra torre allí abans, construïda a mitjan segle XVI, però va ser enderrocada pels mateixos pirates contra els quals intentava defensar-se. Un forat excavat en la part inferior de la torre actual ha revelat la paret de la torre original niada a l'interior, com una nina russa.
La part excavada del jaciment ibèric que envolta la torre pot remuntar-se al 400-500 a. C., però tota l'àrea ha estat molt alterada per l'agricultura i la construcció de terrasses. Una de les estructures que han sigut trobades va ser un edifici de pedra relativament modern amb xemeneia. No obstant això, es poden veure les restes d'estructures més antigues que inclouen restes romanes de l'època de les guerres púniques (264-146 a. C.) i la guerra civil sertoriana (75 a. C.). Rubén va assenyalar les muralles romanes construïdes sobre les ibèriques preexistents; un espai que podia haver estat habitat en l'època ibèrica, amb evidència de pis de terra i llar, així com un aljub ben conservat d'aquesta època. Totes les estructures excavades es conservaran perquè els visitants les vegen.
El grup d'AMUX després va veure més murs defensius que havien sortit a la llum fora de l'àrea d'excavació. Aquests tenen vistes a la platja de Portet cap al sud. També vam veure una cisterna voltada del segle XVI. Encara hi ha molt més amagat, a l'espera de futures campanyes arqueològiques.
0 Comments
Dijous 17 de setembre, a les 18 hores.
Punt de trobada. Inici de la senda (final del carrer Port d'Alcudia). Hora: 18.00 hores (6 de la vesprada) Aquí hi ha un enllaç a un mapa de l'inici de la senda al final del carrer Port d'Alcúdia de la urbanització en els vessants per sobre de la Platja del Portet de Moraira. Hi ha estacionament disponible a les rodalies del sender (SL-CV51), és curt (aproximadament 1 km), però costerut, esvarós i rocós en alguns llocs (93 m d'ascens). Els socis hauran d'estar en bona forma física, utilitzar botes de muntanya i portar aigua. La caminada fins al jaciment ibèric i la torre és d'uns 30 minuts, i hauríem d'estar de tornada a la carretera a les 20.00. El nostre guia serà Rubén Vidal Bertomeu, arqueòleg, director de les excavacions. |
ACTIVITATS
Arxiu
July 2024
Categories |